Bezpečnost potravin

EK ukončí moratorium na geneticky modifikované produkty

Vydáno: 8. 3. 2003
Autor:

GMO, EU, směrnice o geneticky modifikovaných potravinách a krmivu a směrnice o označování takových komodit, stav biotechnologií v EU, WTO

V posledních dnech se Evropská komise na svých jednáních věnovala geneticky upraveným potravinám. Oprávnění k jejich produkci se v Unii nevydávají od roku 1998.
Souvislosti: V úterý 4. března Komise oznámila, že bude znovu udělovat oprávnění pro geneticky modifikované produkty. V současné době má na stole už devatenáct žádostí. Delegace jednotlivých států při EU však zůstávají rozděleny – některé z nich si nepřejí, aby se oprávnění udělovala dříve, než Unie přijme směrnice o geneticky modifikovaných potravinách a krmivu a směrnice o označování takových komodit. Komise ale prohlásila, že první oprávnění neudělí dříve než na podzim 2003.
O den později, 5. března, Komise přijala zprávu o koexistenci geneticky modifikovaných plodin s tradičními nebo organickými v jedné sklizni. Komise se zabývala také současným stavem výzkumu biotechnologií v EU.
Evropská komise v souvislosti s geneticky modifikovanými potravinami čelí rostoucímu mezinárodnímu tlaku, a to především ze strany Spojených států. Washington již několikrát hrozil, že podá na EU žalobu u Světové obchodní organizace. Moratorium na udělování oprávnění platí v Unii od roku 1998. Proti jeho ukončení dlouho vystupovaly tyto státy: Německo, Francie, Rakousko, Belgie, Řecko a Lucembursko.
Olga Hořická

e-mail: info@iceu.cz  
http://www.evropska-unie.cz

ICEU-Integrace, 6. 3. 2003