Bezpečnost potravin

Nový olej pro potravinářské účely

Vydáno: 8. 3. 2003
Autor:

Na americký trh byl uveden nový olej obohacený fytosteroly a diacylglyceroly, které napomáhají snižování rizika kadriovaskulárních onemocnění.

Izraelská společnost Enzymotec uvedla na trh nový, „zdravý“ olej pro použití v potravinářství. Základem oleje s názvem MultOil je přírodní olej obohacený fytosteroly a diacylglyceroly (DAG), které jsou obojí považovány za látky napomáhající snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. V oleji MultOil je kombinace 25 % fytosterolesteru (PS-E) a 15 % diacylglycerolů (DAG). Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil tento olej za obecně nezávadný (status GRAS), a vzhledem k tomu, že obsahuje PS-E je v USA povoleno označovat ho jako produkt snižující riziko koronárních srdečních onemocnění. Olej MultOil se vyrábí patentovaným postupem nazvaným AMIET, který byl vypracován společností Enzymotec pro modifikaci enzymů. Technologie umožňuje činnost běžných enzymů v nevodném prostředí při zachování jejich vysoké aktivity a recyklovatelnosti, bez ztráty specifičnosti nebo selektivity. Získané produkty se proto mohou používat v tekutých olejích, pomazánkách či omáčkách. MultOil je určen pro použití jako náhražka oleje na vaření nebo jako ingredience v recepturách funkčních potravin jako jsou pomazánky a salátové zálivky. Může se rovněž používat pro výrobu majonéz, které tím ztrácejí punc „nezdravého“ výrobku. Všechny ingredience v MultOilu jsou uznány jako košer výrobky a pocházejí z geneticky nemodifikovaných zdrojů.
http://www.nutraingrdients.com