Bezpečnost potravin

Červené bobule – potravinový doplněk budoucnosti

Vydáno: 11. 3. 2003
Autor:

Pravidelná konzumace brusinek, klikvy, ostružin, rybízu a borůvek může přispívat k ochraně organismu před škodlivými účinky volných radikálů.

Podle závěrů studie finských výzkumníků z Národního institutu pro veřejné zdraví v Helsinkách, zveřejněných v únorovém čísle časopisu European Journal of Nutrition, může být pravidelná konzumace červených bobulí ochranou proti poškození způsobenému volnými radikály. Červené bobule jako je klikva, rybíz či ostružiny obsahují flavonoid kvercetin, který vykazuje silné antikancerogenní a inhibiční(vůči enzymům) vlastnosti. Bylo zjištěno, že lidé, v jejichž stravě je vysoké procento bobulí mají v krvi vyšší hladinu antioxidantu kvercetinu, který zvyšuje odolnost proti chorobám. Výzkum byl zaměřen na barviva antokyaniny v červených bobulích, ostružinách a černém rybízu, které jsou považovány za důležité látky v prevenci srdečních onemocnění. Výzkumu se zúčastnilo 40 mužů ve stáří 60 let, kteří byli rozděleni do dvou skupin – jedna pokračovala v normální stravě po dobu osmi týdnů, zatímco druhá denně přijímala 100 g bobulí, včetně černého rybízu, borůvek a  brusinek (Vaccinium vitis-idaea L.), jejichž konzumace je rozšířena především ve Finsku. V severských zemích jsou bobule, jejichž spotřeba dosahuje 9,6 kg na osobu a rok, ve stravě nejdůležitějším zdrojem kvercetinu. Vzorky krve byly účastníkům odebírány dva týdny před zahájením výzkumu a potom po dvou, čtyřech a osmi týdnech experimentu. Přívod kvercetinu byl hodnocen na začátku a na konci šetření. Koncentrace kvercetinu v krvi byla v porovnání s kontrolní skupinou výrazně vyšší u účastníků, kteří konzumovali bobule. Během období konzumace bobulí dosahovalo zvýšení koncentrace kvercetinu v séru  32–51 % . Koncentrace kvercetinu zjištěná v jednotlivých druzích bobulí se liší v závislosti na různých faktorech, jako jsou tloušťka slupky bobule, stupeň zralosti, či podmínky dozrávání, pravděpodobně je ale vyšší v čerstvých plodech. Přesto ale byly zvoleny k výzkumu bobule zmrazené, protože byly jako běžně konzumovaný produkt, považovány za reprezentativnější vzhledem ke krátké době sklizně bobulí. Z výzkumu vyplynulo, že bobule jsou dobrým zdrojem biologicky využitelného kvercetinu, a jejich příznivé účinky se projevují rovněž nízkou energetickou hladinou. Dalšími zdroji kvercetinu jsou cibule, čaj, jablka a červené víno. Výzkum byl zaštítěn Finskou akademií, Nadací Juho Vainio a Finskou nadací pro kardiovaskulární výzkum.
European Journal of Clinical Nutrition, 57, 2003, s. 37–42