Bezpečnost potravin

Antibakteriální továrna na pokrmy

Vydáno: 15. 3. 2003
Autor:

Byl vyvinut ochranný antimikrobiální povrch AssureTM, chránící stěny a podlahu před mikrobiálním růstem a rozmnožováním. Na vývoji pracovaly firmy Microban Europe,  Corus a Acrylicon.  Antimikrobní povrch byl realizován ve výrobně etnických pokrmů firmy Noon Product v Londýně.

Dodavatel etnických potravin v Londýně, firma Noon Product, uzavřela smlouvu  na vnitřní vybavení  své výrobny antimikrobním zařízením od firmy Corus, partnera Microbanu. Výrobna se skládá s veliké kuchyně a z vysoce rizikové části balení o celkové ploše 76 tis. čtverečních stop (cca 7 tis. m2). Provozovna je umístěna v oblasti Southall a je to největší výrobce etnických pokrmů v Evropě. Výrobní prostor stěn a podlahy je obložen  speciálním povrchem s použitím  Assure technology v kombinaci s antibakteriálním systémem pro podlahy, který dodala firma Acrylicon, další partner Microbanu. Tím se dosáhlo komplexního (holistického) řešení antimikrobiálního systému.
Corus ve spolupráci s Microbanem Europe vyvinul produkt AssureTM, což je upravený kovový produkt, sloužící jako ochrana před šířením škodlivých mikroorganismů.  Výsledkem je povlaková technologie, která je netoxická, bezpečná pro potraviny, odolná vůči korozi a lze ji omývat beze ztrát jejich vlastností.
Produkt splňuje maximální požadavky na  hygienu a tím našim zákazníkům poskytujeme kuchyňské prostředí s maximálním stupněm čistoty pro ochranu výrobního procesu, ale také začleňujeme novou technologii, aby pomohla snížit rizika bakteriálního růstu ve všech standardních operačních článcích.
Assure pracuje  tím, že stále omezují funkční schopnosti bakterií, jejich růst a rozmnožování. Uprostřed  čištění, aktivní složka uzavřená v nátěru nebo  laminátovém povrchu, nepřetržitě zabraňuje růstu takových bakterií, jako jsou salmonely, E. coli a Listeria monocytogenes. Protože technologie Microban se šíří nejen prostřednictvím povlaku, ale i povrchem, antibakteriální ochrana je zachována i při obroušení vrchní povrchové vrstvy.

The anti-bacterial factory? Food Processing, 72, 2003, č. 1, s. 16

Byl vyvinut ochranný antimikrobiální povrch AssureTM, chránící stěny a podlahu před mikrobiálním růstem a rozmnožováním. Na vývoji pracovali firmy Microban Europe,  Corus a Acrylicon. Antimikrobní povrch byl realizován ve výrobně etnických pokrmů firmy Noon Product v Londýně.