Bezpečnost potravin

Pražská Stromovka bude opět přístupná zřejmě od dubna

Vydáno: 15. 3. 2003
Autor:

Následkem povodní nebyla Stromovka přístupná, počítá se po vyčištění cest s provozem od dubna. Některé dřeviny totiž ještě mohou vlivem podmáčení odumírat.

Pražská Stromovka, poškozená loňskou povodní, by měla být opět přístupná od dubna. Bude záležet na tom, zda se magistrátu podaří včas vyčistit cesty. Všechny trávníky však ještě obnoveny nebudou. Nyní mohou obyvatelé pouze do třetiny parku. Někteří z nich podle Václavy Čermákové z odboru městské zeleně ale zákaz vstupu do dalších částí nerespektují. „Lidé tam chodí na vlastní nebezpečí,“ řekla dnes Čermáková ČTK.
Srpnová velká voda napáchala ve Stromovce značné škody. Podle Čermákové spadlo zhruba 170 stromů, dalších téměř osm desítek bylo či bude vykáceno. „Není to ale výsledný počet,“ poznamenala. Některé dřeviny totiž ještě mohou vlivem podmáčení odumírat.
Magistrát vložil po povodni do obnovy Stromovky podle Čermákové už asi 34 miliony korun. Pro letošní rok vyčlenil pět milionů, částka prý může být ještě navýšena. Kolik peněz by bylo potřeba celkem, Čermáková odhadnout nedokázala. Jisté ale podle ní je, že se bude muset změnit studie dlouhodobé obnovy Stromovky tak, že se park bude rozvíjet do podoby původního lužního lesa.
Na obnovu Stromovky mohou přispívat i občané. Peníze mohou ode dneška vhazovat do pokladničky v obchodním domě Ikea ve Zlíčíně. Pořádající sdružení 3duby zde umístilo také fotografie parku a informace o jeho stavu po povodni. Sdružení v minulosti ve Stromovce opravilo ve spolupráci s magistrátem dětské hřiště a vysadilo na 100 stromů, uvedl jeho zástupce Pavel Maurer.
Podle Čemákové by nyní magistrátu nejvíce pomohlo, kdyby vybrané peníze směřovaly na obnovu trávníků. Lidé mohou peníze pro Stromovku posílat i na účet Lesů hlavního města Prahy číslo 2000780026/6000, dodala.

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 13. 3. 2003