Bezpečnost potravin

Zinek a citrusový antioxidant možným prostředkem proti artritidě

Vydáno: 19. 3. 2003
Autor:

Zinek a antioxidant nalezený v citrusovém ovoci může snižovat riziko vzniku revmatické artritidy, což je dalším důvodem pro pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny.

Tým amerických výzkumníků z Iowy zjistil, že zinek a antioxidant ß-kryptoxantin nalezený v citrusovém ovoci může snižovat riziko revmatické artritidy. V rámci studie „Zdraví žen z Iowy“ bylo sledováno téměř 30 000 žen z hlediska jejich stravy a porovnávány stravovací zvyklosti těch, u nichž se v poslední době vyvinula revmatická artritida, se skupinou žen touto chorobou netrpících. Bylo zjištěno, že u žen, které konzumovaly méně než 40 µg ß-kryptoxantinu bylo riziko vzniku revmatické artritidy poněkud vyšší než u těch, které konzumovaly množství tuto hranici převyšující. Beta-kryptoxantin je přírodní antioxidant (kryptoxantiny… monohydroxysubstituované deriváty alicyklických karotenů), který je obsažen v citrusech, především v grapefruitech. Rovněž bylo konstatováno, že u žen, které užívaly suplementy zinku bylo riziko revmatické artritidy nižší. U těch, které měly podobný příjem zinku ze stravy se ale snížení rizika neprojevilo. Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Epidemiology vykazuje tendenci ke zvýšení inverzní závislosti s rizikem revmatické artritidy rovněž vyšší konzumace ovoce a zeleniny. Autoři zdůrazňují, že výsledky provedeného výzkumu jsou pouze předběžné, vzhledem k tomu, že dosud nejsou veškeré rizikové faktory vzniku revmatické artritidy zcela objasněny, ale i tak potvrzují obecně proklamovanou prospěšnost ovoce a zeleniny a jsou dalším důvodem k jejich pravidelné konzumaci.
http://www.4woman.gov/nwhic/news/2003/03feb20-1.htm