Bezpečnost potravin

Zpracování krmiv z jatečných odpadů

Vydáno: 20. 3. 2003
Autor:

Podle veterinární vyhlášky se jako krmiva pro zvířata mohou prodávat nebo zpracovávat pouze jatečné odpady tepelně opracované stanoveným postupem. Popisuje se sortiment, výrobní postupy a zařízení konkrétního výrobce krmiv.

Smyslem vyhlášky č. 400/2001 Sb. (novelizuje vyhlášku 287/1999 Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu 166/1999 Sb.) je stanovení pravidel pro zpracování krmných odpadů vznikajících při porážce jatečných zvířat a při dalším opracování. Vychází se ze směrnice EU č. 90/66 stanovující veterinární zásady likvidace a zpracování odpadů živočišného původu, jejich uvádění na trh a ochranu krmiv pocházejících ze zvířat a ryb před patogeny.
V obchodech s krmivy pro zvířata nelze prodávat čerstvé nebo zmrazené maso, pokud nebylo předem tepelně opracované stanoveným postupem. Zpracování jatečních odpadů vyžaduje náročnější technologické zařízení.
Příkladem úspěšného zpracovatele je firma JOSEF CHEJN – VÝROBA KRMIV (Křenice u Prahy) vyrábějící sterilovaná krmiva v sterilovatelných plastových obalech, zmrazená krmiva z předem sterilované suroviny i sušené výrobky. Dodavateli živočišných surovin jsou firmy AFG TRADING, PROCHÁZKA, DIANA MRÁZEK, Drůbežářský podnik Libuš, MASO Planá, RABBIT, INTERGAL VRCHOVINA a další. Dalšími součástmi krmiv jsou zelenina, rýže nebo těstoviny z vlastní výroby.
Maso, 2002, č. 6, s. 28–30