Bezpečnost potravin

Stabiloton – přirozená ochrana potravin před oxidací

Vydáno: 20. 3. 2003
Autor:

Produkty firmy Raps (SRN) získané extrakcí rozmarýnu jsou schopny chránit potraviny před oxidací způsobující kažení či ztrátu barvy nebo aromatu.

Závod na zpracování koření v německém Kulmbachu  „Raps“ nabízí prostřednictvím řady produktů „Stabiloton“ prostředky chránící tuky před kažením a před ztrátou barvy a aromatu. Za názvem Stabiloton se skrývá rozmarýn a z něho získaný karnosol a kyselina karnosolová. Ty se získávají pomocí zvlášť šetrné vysokotlaké extrakce oxidem uhličitým a jsou schopny zajistit univerzální ochranu všech potravin náchylných k oxidaci. Vzhledem k nepatrnému dávkování nedochází k ovlivnění chuti. Díky výlučnému použití přírodních látek lze při označování použít termín „extrakt aromatických látek“. Přípravek existuje v pěti variantách určených pro různé oblasti použití. Kromě rozdílné intenzity se přípravky liší formou (kapalná, prášková) a rozpustností ve vodě nebo v tuku. Nově vyvinutý „Stabiloton OS Ultra Liquid“ je koncentrovaná kapalná varianta rozpustná ve vodě, která je proto přímo aplikovatelná do olejů.
www.raps.de.
Gordian, 2002, č. 11, s. 188