Bezpečnost potravin

Loňské povodně jsou hlavním tématem letošního Světového dne vody

Vydáno: 21. 3. 2003
Autor:

MŽP, MZe, EIB. Připravit povodňové hospodářství na vstup země do EU, dokončit odstraňování povodňových škod a pokračovat v budování kanalizačních a vodovodních sítí. Konkrétní protipovodňová opatření, by měla být hotova do konce roku.

Připravit povodňové hospodářství na vstup země do Evropské unie, dokončit odstraňování povodňových škod a pokračovat v budování kanalizačních a vodovodních sítí – to jsou hlavní priority vodohospodářů v tomto roce. Ústředním tématem jejich dnešní konference, která se každoročně koná při příležitosti Světového dne vody, jsou loňské povodně.
Odborníci budou nejen hodnotit, co velká voda jejich oboru způsobila, ale také si vyměňovat názory na to, jak snížit rozsah způsobených škod v případě dalších povodní v budoucnosti.

„Lidské smýšlení se mění obtížně. Znovu se objevují snahy stavět v nivách nebo budovat hráze kolem měst a přesunout tak problém na místa položená níže po proudu řek,“ uvedl na úvod konference ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Ministr poukázal na vládní projekt vyhodnocení povodní, jehož meteorologická část je již ukončena a výsledky hydrologické části by měly být do konce března předloženy vládě. Poslední část projektu, která by již měla obsahovat konkrétní protipovodňová opatření, by měla být hotova do konce roku, sdělil Ambrozek.

Náměstek ministra zemědělství pro vodní hospodářství Karel Tureček upozornil na český program protipovodňové prevence, který byl radou Evropské investiční banky vybrán jako vzorový pilotní projekt pro všechny kandidátské země, což je podle jeho slov prestižní záležitostí. Ocenil i zlepšení spolupráce obou ministerstev v posledních letech. „Pohnuli jsme se z cesty konfrontace na cestu spolupráce,“ podotkl Tureček.

V České republice je podle údajů ministerstva životního prostředí pitnou vodou zásobováno více než 87 procent obyvatel, na kanalizaci jsou napojeny tři čtvrtiny domácností. Za posledních 12 let se podařilo snížit odběry vody ve všech oblastech hospodářství a klesla i spotřeba pitné vody.

Světový den vody se slaví 22. března od roku 1992 a jeho hlavním cílem je připomenout lidem důležitost vody pro život na Zemi a nutnost ochrany vodních zdrojů.
(ČTK)

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 21. 3. 2003