Bezpečnost potravin

HN: Spolana dostala za únik chloru pokutu 1,4 milionu Kč

Vydáno: 27. 3. 2003
Autor:

ČIŽP udělila pokutu za únik jedovatého chloru během loňských povodní. Následky povodní, ŽP.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila neratovické Spolaně pokutu 1,4 milionu korun za únik jedovatého chloru během loňských povodní. Vedení chemičky s pokutou nesouhlasí a odvolalo se, píší Hospodářské noviny (HN).
Podle několikastránkové inspekční zprávy chemička nesplnila preventivní opatření, která měla zabránit tomu, aby se více než 80 tun chloru dostalo do ovzduší a do Labe. Vedení Spolany však již dříve uvedlo, že se podle předpisů připravilo na stoletou vodu, ale povodeň byla větší.
Z chemičky unikl chlor loni v srpnu dvakrát během několika dní. V okolí Spolany musel být vyhlášen nejvyšší stupeň chemického nebezpečí. Lidé byli vyzváni, aby nevycházeli ven a neotvírali okna. Policisté zavřeli příjezdové silnice k továrně a hasiči kropili areál takzvanou vodní mlhou, která jedovatý plyn stahovala k zemi, aby se nedostal do okolí.
Kromě chloru unikly z neratovické Spolany do Labe a do ovzduší také další chemikálie. Látky zničily zemědělcům v okolí veškerou úrodu a vedení chemičky s nimi nyní jedná o odškodnění. Úniky chemikálií ze Spolany prověřuje i policie, zatím však nedospěla k žádnému závěru.

e-mail: info@iceu.cz ;
http://www.evropska-unie.cz ;

ICEU-EkoList, 25. 3. 2003