Bezpečnost potravin

Zrnový čirok je slibný pro výrobu potravin a etanolu

Vydáno: 30. 3. 2003
Autor:

Americká organizace NGSP (National Grain Sorghum Producers) zaměřená na rozšiřování využití čiroku pracuje na získání nových trhů, koordinaci výzkumu nových využití čiroku, lobování za příznivější politiku výroby etanolu a zvýšení federálního financování výzkumu a rovněž pracuje na budování povědomí veřejnosti o zrnovém čiroku.

Zrnový čirok je universální plodina tolerantní k suchu. Má mnoho odrůd, z nichž některé mohou být využívány ve výrobě cereálních a snack potravin, pekařství a pivovarství. Jeho zrna mají zdravotní výhody – obsahují značné množství antioxidantů a neobsahují gluteny pšeničného typu, jimž je připisováno zhoršování alergií na tyto látky.
    Navíc se zvyšuje využívání čiroku při výrobě etanolu, protože tento alternativní zdroj paliva, které zvyšuje ceny placené farmářům, snižuje závislost státu na cizí ropě a je ekologicky příznivý.
    Čirok má také mnoho využití v průmyslu – například při výrobě stěnových desek, etanolu a koproduktů při výrobě etanolu a lihovarského zrna. Z jednoho bushelu zrnového čiroku se vyrobí tolik etanolu jako z jednoho bushelu kukuřice a výsledný koprodukt, lihovarské zrno, má také stejné využití na trhu s potravinami.
    Ačkoli práce americké organizace NGSP (National Grain Sorghum Producers) zaměřená na rozšiřování využití čiroku je relativně nová ve srovnání s jinými komoditami, je úspěšná. Objem obchodování se zrnovým čirokem se za poslední dva roky zvýšil o 23 %. Jeden z hlavních cílů NGSP je zvýšit rozšířit využití zrnového čiroku tak, aby se zvýšila rentabilita pro pěstitele a spotřebitelům se poskytly všechny výhody, které tato přizpůsobivá, universální a k suchu tolerantní plodina může nabídnout.
    NGSP používá k dosažení tohoto cíle mnohostranný přístup. Její úsilí zahrnuje zaměřování se na nové trhy, koordinaci výzkumu nových využití čiroku, lobování za příznivější politiku výroby etanolu a zvýšené federální financování výzkumu a rovněž práce s veřejností pro budování povědomí o zrnovém čiroku.

Obnovitelný biologický zdroj
    NGSP nedávno iniciovala program, aby určila odrůdy čiroku pro různé účely, jako například krmiva, potraviny a paliva. Podle definice odrůdy čiroku potravinového typu obsahují bílá zrna s okrově zbarvenými částmi rostliny a plevami. Žlutý a červený zrnový čirok a dokonce některé odrůdy krémově zbarveného zrnového čiroku nejsou hodnoceny jako zrnový čirok potravinového typu, ale mohou být využity pro tradiční krmiva nebo výrobu etanolu.
    Konsorcium společností Orion Genomics LLC, NC+Hybrids a SolviGen LLC získalo v minulém roce grant pět let ve výši 7,5 mil.dolarů od amerického ministerstva pro energetiku, aby dále zdokonalovalo čirok pro produkci etanolu. Jestliže bude tento výzkum úspěšný, mohl by případně snížit náklady na produkci etanolu ze zrnového čiroku o 40 % i více. To by mělo vyvolat zvýšenou poptávku po zrnovém čiroku a zvýšit jeho hodnotu pro americké farmáře.
    Potenciál zvýšené poptávky průmyslu výroby etanolu po zrnovém čiroku je důvodem toho, že hlavní zaměření NGSP je energetická politika, jak na státní, tak federální úrovni. Otázky jako například zákaz kontaminantu spodních vod MTBE a podpora iniciativ pro obnovitelné zdroje paliv jsou stálými zájmy této organizace.  

Funkční složka potravy
    Úsilí veřejného a soukromého výzkumu pokračuje v úsilí o zlepšování odrůd bílého čiroku potravinového typu z hlediska výnosu a zpracování. Zrnový čirok potravinového typu je srovnatelnou náhražkou jiných zdrojů karbohydrátů. Škrob nacházející se v zrnovém čiroku je podobný škrobu z kukuřice. Když je čirokové zrno s přírodními aditivy zpracováno na mouku, ta může při pečení nahradit pšeničnou mouku.
    Z nutričního hlediska je zrnový čirok složen z 11,3 % proteinů a 3,3 % tuku. Chléb vyrobený s otrubami ze zrnového čiroku může poskytnout přibližně pět gramů dietní vlákniny na 56 gramový krajíc. Čirok potravinového typu má vysoký obsah nerozpustné vlákniny s relativně malým množstvím rozpustné vlákniny. Protein a škrob v zrnovém čiroku je pomaleji rozkládán než jiné obiloviny a pomalejší rychlost jejich rozkladu v trávicím traktu stravitelnosti je obzvláště výhodná pro diabetiky.
    V současnosti studované odrůdy čiroku bohaté na antioxidanty poskytují vysoký obsah fenolů a taninů. Tyto dvě složky jsou spojovány s prevencí rakoviny a zlepšování zdraví, pokud jde o riziko kardiovaskulárních chorob. První výsledky ze studií prováděných dvěma nezávislými laboratořemi naznačují, že určité odrůdy zrnového čiroku mohou účinným prostředkem v prevenci rakoviny a kardiovaskulárních chorob, stejně hodnotným jako například borůvky a brusinky.
    NGSP v současnosti spolupracuje s potravinářským průmyslem, aby uvedl do prodeje výrobky vyrobené ze zrnového čiroku. Čiroková mouka má příjemnou chuť a velmi dobře na sebe přejímá jiné příchutě. Lupínky vyrobené z tohoto zrna zůstávají v mléce dlouho křupavé. Zrna zrnového čiroku mohou být extrudována, vločkována párou, pražena na „pop“ jako kukuřice nebo „nafukována“ k výrobě snacků, granolových cereálií, granolových tyčinek, pečených výrobků, sušenek a jiných výrobků. Jeden z největších výrobců snackových chipsů v Japonsku začal nedávno testovat marketink výrobku vyrobeného z čiroku v obchodním domě  s dehydrovanými potravinami v Tokiu.  
    Zrnový čirok také známý jako plodina s malými nároky na spotřebu vody. Umožňuje farmářům ušetřit jednu třetinu spotřeby vody oproti jiným plodinám, například kukuřice, protože čirok má jedinečnou schopnost přejít na účinnější  mechanismus využívání menšího množství vody, je-li to nezbytné. Navíc má čirok jedinečnou vlastnost vypořádat se s  mykotoxiny, například aflatoxin, takže se v rostlině skutečně nevyskytují.
    Mnoho populací v Africe a Indii konzumovalo čirok po tisíce let. NGSP doufá, že pomůže objevit americkým spotřebitelům výhody této zdravé zrniny a zvýšit rentabilitu pěstování pro farmáře.
Více informací o zrnovém čiroku a NGSP je na adrese: www.sorghumgrowers.com.  
Seed World, 140, 2002, č. 9, s. 6 – 9     (Vo)