Bezpečnost potravin

Význam vitamínu D v prevenci zlomenin

Vydáno: 30. 3. 2003
Autor:

Doplnění stravy starších lidí o vitamín D  snižuje riziko výskytu zlomenin i u lidí s osteoporózou.

Již malé množství vitamínu D významně snižuje riziko vzniku zlomenin u starších osob, uvedl tým vědců z Univerzity v Cambridge v časopise „British Medical Journal“. V průběhu pěti let dostávala skupina 2 686 osob ve věku 65 až 85 let buď tabletku vitamínu D3 (s obsahem 100 000 I.U. cholekalciferolu) nebo placebo. Žádný z  účastníků studie předtím přídavek tohoto  vitamínu nekonzumoval. Výsledky prokázaly, že po podávání tablet, obsahujících vitamín D3, došlo k poklesu počtu zlomenin o 22 %, počet zlomenin u lidí s rozvinutou osteoporózou dokonce o 33 %. Tento vitamín se vyskytuje především v játrech, mléce, margarínech, vaječném žloutku a tučných sýrech. Tvoří se také vlivem slunečního záření v pokožce. Nadměrný příjem vitamínu D může vést až k otravě organismu.

Schweizerische Milchzeitung, 129, 2003, č.12, s.7            (Ne)