Bezpečnost potravin

Méně masa – delší život

Vydáno: 2. 4. 2003
Autor:

Konzumace malého množství masa příznivě ovlivňuje délku života.

Umírnění vegetariáni žijí déle než průměrný obyvatel Německa. Tyto skutečnosti vyplynuly z dlouhodobé studie, kterou zorganizovalo Centrum pro výzkum rakoviny v německém Heidelbergu. Ve sledovaném období zemřelo ve skupině klasicky se stravujících obyvatel 100 lidí, zatímco ve skupině umírněných  vegetariánů to bylo pouze 59. Zbývajících 41 osob přežívalo déle v porovnání se statistickým průměrem. Při vzájemném porovnávání  veganů, kteří odmítají konzumovat kromě masa také vejce a mléko, lakto-ovovegetariánů, kteří odmítají pouze maso a občasných konzumentů malého množství masa, obstáli konzumenti malého množství masa nejlépe. To naznačuje, že nejenom samotné odmítání masa přispívá k prodloužení průměrné délky života. Studie dále prokázala, že kouření zvyšuje riziko úmrtí o 70 %, střední až vyšší tělesná aktivita naopak toto riziko může snížit asi o jednu třetinu. Studie, do které bylo zapojeno okolo 1 900 vegetariánů probíhala od roku 1978.

Schweizerische Milchzeitung, 129, č.12, s.7           (Ne)