Bezpečnost potravin

Preventivní funkce výživy

Vydáno: 2. 4. 2003
Autor:

Studie WHO a FAO upozorňuje na nepříznivé tendence ve výživě lidí.

Pokud lidstvo nezmění svůj způsob výživy, budou v roce 2020 v celosvětovém měřítku příčinou tří čtvrtin všech úmrtí chronická onemocnění způsobená nesprávnou výživou. K tomuto závěru dospěla  Světová zdravotnická organizace (WHO) a FAO na základě výsledků své studie. Obezita a cukrovka se vyskytují v populaci ve stále nižším věku. Preventivní opatření proti tomuto nepříznivému vývoji spočívají podle vědců ve změně stravovacích zvyklostí a životního stylu. Od šedesátých let se zvýšil denní příjem energie v potravě ve vyspělých průmyslových zemích o 600 kcal, denní příjem tuku v zemích EU se ve stejném období zvýšil ze 117,2 na 149 gramů. Experti doporučují konzumovat denně minimálně 400 g čerstvé zeleniny a ovoce. Podíl sacharidů by měl tvořit z energie přijaté stravou 55 až 75 procent. Naproti tomu by měl poklesnou procentický podíl nasycených tuků a cukru, které se vyskytují především v jídlech typu snack, zpracovaných výrobcích a osvěžujících nápojích pod 10 procent. Dalším preventivním opatřením proti výskytu onemocnění je nutné snížení denního příjmu soli pod 5 gramů. Kromě toho vědci také  doporučují každý den hodinu lehkého pohybu.

Schweizerische Milchzeitung, 129, č.12, s.7          (Ne)