Bezpečnost potravin

Oblíbený potravinový doplněk může způsobovat genové mutace

Vydáno: 4. 4. 2003
Autor:

Potravinový doplněk užívaný v redukčních dietách a jako podpůrný prostředek pro nárůst svalové hmoty obsahující pikolinát chromu je podezírán z vyvolávání genetických mutací a poškozování DNA.

Nejnovější výzkumy naznačují, že oblíbený potravinový doplněk pikolinát chromu, často užívaný i jako podpůrný prostředek urychlující snižování tělesné hmotnosti, může způsobovat těžké poškození DNA. Uvedený suplement je spotřebiteli považován za bezpečný prostředek, který údajně v lidském organismu podporuje ztráty tuku a zvyšování svalové hmoty. Po léta se přidává do řady potravin a nápojů pro sportovce a do různých přípravků na hubnutí. Skupina amerických vědců ale nyní zjistila, že tato látka může způsobovat u octomilek letální genetické mutace a sterilitu. Předchozí studie, publikované ve sborníku americké Akademie věd, naznačily, že pikolinát chromu rovněž může způsobovat poškození DNA u krys. Výzkumný tým z Alabamské univerzity v Tuscaloosa vypěstoval čtyři generace octomilek na médiu obsahujícím pikolinát chromu a zjistil, že počet potomků, kteří dospějí do stadia zakuklení se v každé generaci snižuje o 20–30 %, přičemž mnohem ohroženější skupinou jsou samečci. Možné vysvětlení tohoto zjištění je, že pikolinát chromu indukuje recesivní mutace, které negativně ovlivňují přežívání samečků, kteří mají pouze jeden chromozom X, zatímco samičky, vlastnící dva chromozomy X, jsou před tímto působením chráněny. U potomstva, které dospělo do konečného vývojového stadia byl zjištěn značný počet sterilních samiček. Rada pro správnou výživu (CRN) a americká obchodní společnost pro potravinové doplňky ale zdůrazňují, že bezpečnost suplementu byla prokázána více než 30 humánními pokusy a řadou experimentů na zvířatech, a že na základě použitých dávek pikolinátu chromu není možné dělat žádné kategorické závěry, které by snižovaly vědecké důkazy o nezávadnosti preparátu pro lidský organismus. V humánních studiích bylo posuzováno působení pikolinátu chromu v množství až do 1000 µg  za den, a to bez zjištění jakýchkoliv negativních účinků. Výzkum Alabamské univerzity se objevil krátce po té, co jiný potravní doplněk, obsahující bylinu chvojník čínský s účinnou látkou efedrinem (efedra, Ephedra sinica) byl uváděn do souvislosti s úmrtím špičkového sportovce v Americe, vzhledem k tomu, že všechny potravinové doplňky pro sportovce jsou a priori považovány za prostředky s negativními účinky.
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2003, 10.1073/pnas.0636646100