Bezpečnost potravin

Vývoj potravin obohacených železem

Vydáno: 8. 4. 2003
Autor:

obohacování potravin, železo, nosič, dávky, inhibitory, biologická využitelnost, preparáty a jejich zhodnocení

Obohacování potravin se často považuje za nejlepší dlouhodobý přístup pro zvýšení příjmu železa. Pro úspěšný program obohacování potravin je podstatné si ujasnit různé důležité faktory, včetně volby potravinového nosiče a sloučeniny obsahující železo, úrovně obohacování a způsoby zvýšení biologické využitelnosti  železa z obohacených potravin. Obohacování by mělo být naprosto v souladu s dobrou výrobní praxí a přísně sledováno. Autoři uvádějí přehled postupů při obohacování potravin železem a diskutují jednotlivé aspekty obohacování. K dispozici je překlad celého sdělení.

Davidsson,L., Hurrell,R.: Development of iron fortified foods. Nutriview 2002, č. 2. s. 3-5.