Bezpečnost potravin

Léčivé účinky kurkuminu

Vydáno: 8. 4. 2003
Autor:

Výsledky laboratorních výzkumů naznačují, že kurkumin by mohl být lékem pro pacienty s mnohočetným myelomem.

Kurkuma (kurkumin, turnerie) je žlutý extrakt z oddenků tropické rostliny kurkumy dlouhé (Curcuma longa) z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae). Kurkuma se pěstuje převážně v Indii, jižní a jihovýchodní Asii, ve formě prášku z oddenků se používá jako koření při přípravě ostrých pokrmů, je hlavní součástí karí koření. Kurkuma obsahuje diketony kurkumin, demetoxykurkumin a bisdemetoxykurkumin. Převládajícím pigmentem je kurkumin (v sušině oddenků až do 2 %). Léčivé účinky kurkumy, které jsou známy odedávna, byly v současné době potvrzeny laboratorními výzkumy prováděnými na univerzitě v Houstonu. Pracovníci univerzity zjistili, že kurkumin může zpomalovat nebo zastavit rakovinové bujení plazmatických buněk. Předchozí studie prokázaly, že kurkumin působí příznivě i na jiné choroby, kupříkladu roztroušenou sklerózu. Rovněž se používá k léčbě popálenin způsobených radiační terapií. V rámci výzkumu, kdy byl kurkumin přidáván ke vzorku humánních buněk s mnohočetným myelomem (MM), bylo zjištěno, že snižuje nukleární faktor kappa-B (NF-kappaB). Nukleární faktor kappa-B byl nalezen ve všech MM buňkách a předpokládá se, že je aktivátorem rakoviny. Kurkumin pravděpodobně deaktivuje NF-kappa-B a potlačuje další aktivitu. Výsledky (publikované v časopisu Blood, 101, 2003, s. 1053–1062) tak naznačují, že kurkumin by mohl být lékem pro pacienty s MM. Pro člověka je naprosto netoxický, a vykazuje nadto zřejmě antioxidační a protizánětlivé schopnosti.
http://www.nutraingerdients.com