Modelování povrchové teploty těl skotu během parní dekontaminace
matematické modelování, parní dekontaminace těl skotu, koeficient přestupu tepla, shoda experimentálních a vypočtených hodnot
Studie je věnována vyhodnocení povrchové teploty kousků libového hovězího masa, umístěných do tlakové nádoby, ze všech stran ošetřených proudem páry a následně vakuově zchlazených. Znalost teploty povrchu masa je velmi důležitým parametrem během mikrobiální dekontaminace povrchu těl skotu parou. Povrchová teplota určuje efektivnost celého postupu. Vysoká teplota povrchu těla může způsobit nevratné změny barvy ošetřeného masa, což je nežádoucí. Přímé měření povrchové teploty těla během ošetření v proudu páry je velmi složité. Matematické modelování postupu parní dekontaminace těl skotu je možné provést pomocí výpočtu povrchové teploty, založeném na znalosti vývoje teploty v okolí masa. Modelování také současně používá data koeficientu přestupu tepla vyhodnocením pokusů s kovovými modely profilů těl v blízkosti povrchu těl. Přesnost výpočtu byla ověřena srovnáním vypočtených a experimentálně získaných hodnot teplot uvnitř masa během tří různých pokusů s parní dekontaminací těl skotu.
Hoke, K., Houška, M., Kýhos, K., Landfeld, A. a Pipek, P.: Modelling of beef surface temperatures during steam decontamination. J. Food Eng., 58, 2003, s. 95-102