Bezpečnost potravin

Kyselina mravenčí a propionová proti salmonelám

Vydáno: 30. 4. 2003
Autor:

Přídavek směsi kyseliny  mravenčí a propionové do krmiva kuřiček nosného typu významně snížil kolonizaci volete a slepého střeva bakterie Salmonella pullorum, množství vylučovaných salmonel ve výkalech a mortalitu kuřat

Zdrojem bakterie Salmonella pullorum, která patří k hlavním patogenům vyskytujícím se v drůbežářském průmyslu, jsou infikovaná hejna, kontaminované prostředí a krmivo. Pro likvidaci salmonel bylo prozkoušeno mnoho různých postupů včetně antimikrobiálních činidel, vakcinace a  aplikace krmných aditiv (glycidů, bakterií  mléčného kvašení a  organických kyselin – mravenčí a propionové). Uvedené postupy byly aplikované s různými výsledky.
Účinek použitých  bakterií mléčného kvašení a organických kyselin spočíval ve snížení pH ve střevu brojlerových kuřat
Organické kyseliny působí  desinfekčně na kontaminované krmivo a v trávicím traktu vykazují dostatečný antibakteriální účinek. Jsou účinné v prevenci kolonizace střeva salmonelou.
Předmětem studie z Jordánska bylo stanovit  antibakteiální vliv směsi  kyseliny mravenčí a proionové na pH ve voleti a slepém střevu, vliv na množství  vylučovaných salmonel ve výkalech  a na mortalitu kuřiček nosného typu. Ze závěru se ukazuje, že přídavek směsi kyseliny mravenčí a propionové v celkové koncentraci 2 % nebo více do krmné dávky vylíhnutých infikovaných kuřiček výrazně   snížil kolonizaci volete a slepého střeva S. pullorum a významně snížil  množství vylučovaných bakterií ve výkalech  a mortalitu kuřat.
J. Vet. Med. B, 50, 2003, č. 3, s. 112-117