Bezpečnost potravin

Bakteriofág CEV1 a prevence otrav z potravin způsobených Escherichia coli

Vydáno: 30. 4. 2003
Autor:

U ovcí byl zjištěn bakteriofág CEV1, který by se mohl využít v prevenci otrav z potravin způsobených verotoxigenními E. coli, zejména E. coli O157:H7.

Výzkumníci na Evergreen State College ve Washingtonu objevili bakteriofág (virus infikující bakterie), který usmrcuje Escherichia coli O157:H7 (E. coli 0157:H7), tj. hlavní sérotyp ze skupiny verotoxigenních E. coli (VTEC) způsobujících otravy z potravin.
Bakterii E. coli 0157:H7 vyměšují zvířata chovaná na farmách, zejména dobytek, a tak organické hnojivo, ale i masné a mléčné výrobky mohou být zdrojem infekce u člověka. Skupina výzkumníků se zaměřila na odstranění patogenu u zvířat chovaných na farmách pomocí antibiotik. K provedení studie potřebovali skupinu ovcí infikovaných E. coli 0157:H7. Zjistili však, že nemohou ovce infikovat E. coli 0157:H7, neboť bakteriofág (později nazvaný CEV1) u ovcí tuto bakterii inaktivoval. Uvádí se, že CEV1 usmrcoval 16 z 18 studovaných kmenů VTEC a inaktivoval pouze 8 ze 73 nepatogenních kmenů E. coli.
Ačkoliv je zapotřebí provést další  sledování, tým výzkumníků se domnívá, že by tento bakteriofág mohl napomoci v prevenci otrav z potravin způsobených E. coli 0157:H7.

Zde naleznete více informací o:
Bakteriofágu CEV1
O projektu Escherichia coli 0157:H7

O verotoxigenní E. coli (VTEC) v potravinách jsme již  na stránkách Agronavigatoru informovali. Evropská komise – Vědecký výbor pro veterinární opatření související s veřejným zdravím vydal v lednu 2003 zprávu (o rozsahu 64 stran) týkající se VTEC v potravinách.