Bezpečnost potravin

Diskuse v EU o mikroorganismech jako pomocných látkách pro potraviny

Vydáno: 7. 5. 2003
Autor:

Komise EU projednává systém hodnocení mikroorganismů tradičně používaných v potravinářských procesech, vzhledem k tomu, že použití stejných bakterií a mikroskopických hub do krmiv je regulováno právními předpisy.

Bakterie a mikroskopické houby, které se bez formálního schvalování používají v Evropě k produkci fermentovaných potravin, jsou tytéž jako se používají k výrobě krmiv, kde však jsou předmětem přísného schvalování z hlediska bezpečnosti. Tato bizarní skutečnost je projednávána v Komisi, která navrhuje, aby byl přijat systém podobný americkému GRAS (uznání jako všeobecně bezpečné).
Pomocí bakterií a mikroskopických hub jsou vyráběny alkoholické nápoje, mléčné výrobky, kynutá těsta, kysaná zelenina a ovoce, masné výrobky a dokonce i čaj a káva. Používá se přitom široké spektrum mikroorganismů od Lactobacillus, Lactococcus a Staphylococcus po Candida, Penicillium a Aspergillus. Některé z těchto potravin jsou vyráběny pomocí startovacích kultur, ale častěji se jedná o spontánní kvašení, i když probíhá v průmyslových podmínkách.
Důvod, kterým je v případě krmiv faktor rezistence vůči antibiotikům, nemá význam, když je týž mikroorganismus použit pro výrobu tradičních potravin.
Myšlenkou Komise je rozhodnutí o presumpci bezpečnosti tam, kde je to odůvodněné. Měl by vzniknout kvalifikovaný schvalovací systém, který by harmonizoval posuzování bezpečnosti v důsledku mikroorganismů v celém potravinovém řetězci.
Pracovní dokument je publikován na webových stránkách DG Sanco.
EU Food Law, 2003, č. 136, s. 4