Bezpečnost potravin

Varování před nadměrným příjmem fytosterolů

Vydáno: 9. 5. 2003
Autor:

Vědecký výbor pro potraviny upozorňuje, že již při konzumaci 200 g obohaceného chleba a 25 g obohaceného margarinu se dosáhne mezního příjmu fytosterolu.

Spotřebitelé by podle Vědeckého výboru pro potraviny (SCF) neměli konzumovat více než 3 g fytosterolů denně. Do 3 g denně je konzumace považovaná za bezpečnou, avšak jejich přidáváním do průmyslově vyráběných pekařských výrobků, párků, nářezů, jogurtů, čerstvých sýrů, margarinů a ovocných nápojů je pro spotřebitele problém, jak tuto hodnotu nepřekročit. To je závěr nově předloženého stanoviska SCF.
Podle kompetentního finského úřadu pro potraviny nového typu dochází ve Finsku k denní spotřebě 4,8 g fytosterolů, ve Švédsku, kde jsou přidávány do pečiva a snacků, ke spotřebě 8 g. Ti, kteří mají v oblibě párky mohou svůj denní příjem fytosterolů zvýšit až o 5,9 g, a také z 20 g margarinu nebo z 30 g sýra nebo z 140 g jogurtu obohacených fytosteroly se příjem zvýší o 1,5 g. SCF zdůrazňuje, že již při konzumaci 200 g obohaceného chleba a 25 g obohaceného margarinu se dosáhne mezního příjmu fytosterolu (3 g).
SCF varuje, že osoby, které mají problém s metabolisováním fytosterolů se musí vyvarovat vysokých dávek. Pacienti, kteří již mají předepsána léčiva pro snižování cholesterolu, mohou takové výrobky konzumovat jen pod lékařským dohledem. Také musí být spotřebitelé upozorněni, že tyto produkty mívají nižší obsah beta-karotenu, a proto je nutná větší konzumace ovoce a zeleniny.
SCF požaduje, aby Komise iniciovala program monitoringu fytosterolů, a to jak celkového příjmu, tak četnosti konzumace obohacených potravin u jednotlivých skupin obyvatel.
EU Food Law, 2003, č. 136, s. 18–19