Bezpečnost potravin

Hodně ovoce v dětství chrání v dospělosti před rakovinou

Vydáno: 14. 5. 2003
Autor:

ovoce jako ochranný faktor proti rakovině, spotřeba v dětství, vaření zeleniny snižuje antioxidační účinek

Dospělí, kteří jako děti jedli hojně ovoce, mají velkou šanci, že se jim vyhne karcinogenní onemocnění. Vyplývá to ze studie zveřejněné v nejnovějším čísle odborného časopisu Journal of Epidemiology and Community Health. Výzkum provedený na 4000 dospělých mužích a ženách prokázal, že osoby, které v dětství konzumovaly hodně ovoce, byly v dospělosti chráněny proti rakovině plic, střeva a prsu. Výzkum zjišťoval stravovací návyky městských a venkovských rodin v Anglii a Skotsku v 30. letech minulého století. Lékaři sledovali zdravotní záznamy skupiny do roku 2000. U 483 ze 4000 osob byla diagnostikována rakovina. Srovnání prokázalo, že tyto osoby v jídelníčku v dětství měly méně ovoce než ostatní. Ovoce obsahuje antioxidanty, vitaminy a další látky, které blokují genetické poškození vedoucí ke karcinogennímu bujení.
S účinky ovoce se nedá podle studie srovnávat ani konzumace zeleniny, což ale odborníci vysvětlují tak, že ve 30. letech měli lidé ve zvyku zeleninu dlouho vařit. Tím se její výživná hodnota značně znehodnotila.

Zdroj: ČTK, připravila  Světla Košková pro e-mail noviny Zdravotnické listy, 2003, č. 4, 24.2. – 10.3.03