Bezpečnost potravin

Bylinné čaje mohou poškozovat zuby

Vydáno: 15. 5. 2003
Autor:

Některé bylinné čaje mohou působit na zubní sklovinu až třikrát intenzivněji než v tomto směru prokazatelně škodlivá velká množství pomerančového džusu.

Bylinné čaje zřejmě nejsou tak zdravé, jak se většina lidí domnívá. Pracovníci stomatologické fakulty v Bristolu totiž zjistili, že bylinné čaje mohou mít škodlivé účinky na zuby. Na základě analýzy řady epidemiologických studií vykazujících vysoký výskyt abraze zubů, a to dokonce i u nejmladších pacientů, dospěli k názoru, že jedním z faktorů, přispívajících k tomuto stavu může být pití bylinných čajů, které jsou považovány za „zdravou“ alternativu většiny nápojů. Prováděný výzkum proto byl zaměřen na sledování řady bylinných čajů z hlediska jejich potenciálního erozivního účinku. Erozní potenciál různých druhů bylinných čajů byl posuzován měřením jejich pH, titrační kyselosti a schopnosti erodovat sklovinu. Získané hodnoty byly porovnávány s hodnotami kontrolního vzorku – pomerančového džusu, což je produkt s vysokou aciditou, o němž je známo, že při konzumaci ve větším množství má na zuby škodlivé účinky. Bylo zjištěno, že pH bylinných čajů se pohybuje v mezích od 3,1 do 7,1 a titrační kyselost od 3,5 do 60,3 ml 0,1 M NaOH. Ponořením zubu do vzorku bylinného čaje na jednu hodinu se odstranilo 0,00–9,6 µm skloviny. U kontrolního vzorku pomerančového džusu se tyto hodnoty následující: pH 3,7, titrační kyselost 21,4 ml a 3,3 µm skloviny. Získané výsledky potvrzují, že řada bylinných čajů je mnohem erozivnější než pomerančový džus, a to v některých případech až trojnásobně.
Journal of Dentistry, 31, 2003, č. 4, s. 241–246