Bezpečnost potravin

Nová náhražka vajec společnosti Cerestar

Vydáno: 18. 5. 2003
Autor:

Nový modifikovaný škrob společnosti Cerestar může při výrobě piškotových výrobků nahradit až 100 % recepturního vaječného obsahu.

Výrobce škrobových derivátů, francouzská společnost Cerestar,  v současné době pod křídly amerického giganta Cargill, uvedla na trh nový výrobek nazvaný C*EmTex, který může nahradit ve výrobcích podstatné, nebo dokonce veškeré množství celých vajec. Výrobek je určen především producentům piškotů, kteří výrobou zdravější verze tradičních energeticky bohatých piškotů chtějí uspokojit stále rostoucí poptávku spotřebitelů po nízkoenergetických výrobcích. Při použití vaječné náhražky C*EmTex se nejenom prodlužuje trvanlivost piškotových výrobků v důsledku zlepšené mikrobiologické stability, ale dochází i k pozitivnímu ovlivnění vývoje viskozity těsta. Bez nutnosti měnit recepturu a postup výroby je možno nahradit až polovinu množství celých vajec. V případě náhrady veškerého množství celých vajec je třeba snížit teplotu pečení a dobu pečení přizpůsobit tak, aby se dosáhlo požadované vlhkosti piškotů. Nový výrobek, který redukuje cholesterol a je vhodný i pro vegetariány, zcela prokazatelně zvyšuje zdravotní a nutriční hodnotu piškotů, snižuje výrobní náklady a ovlivňuje tak pozitivně i jejich prodej. Přípravek C*EmTex 06328 je modifikovaný škrob vhodný pro pečení. Přídavek ε-oktenylsukcinátu v průběhu modifikačního procesu umožní interakci škrobů C*EmTex jak s vodou, tak i s olejem.
http://www.nutraingredients.com