Bezpečnost potravin

Enzymy snižují kontaminaci potravin

Vydáno: 21. 5. 2003
Autor:

Enzymové produkty užívané v drůbežářském průmyslu ke zvýšení stravitelnosti krmných dávek založených na pšenici a kukuřici současně ovlivňují  počet bakterií ve střevu brojlerů a kontaminaci konečného produktu.

Pokusy bylo dokázáno, že některé enzymy, které se běžně užívají pro zvýšení užitkovosti  brojlerů současně snižují počet bakterií  (Salmonella a Campylobacter), které kontaminují potraviny. Jejich účinek spočívá nejen ve vyšší stravitelnosti krmiv, ale i ve změní kvality a množství substrátu dostupného pro růst patogenních bakterií ve střevu brojlerů.
U běžně užívaných kombinací enzymů při výrobě krmiv pro brojlery  – Avizyme 1300 (xylanáza a proteáza do krmných dávek založených na pšenici) a Avizyme 1500 (amyláza, xylanáza a proteáza do krmných dávek založených na kukuřici) za účelem zlepšení účinnosti krmiva byl zjištěn další účinek. Pokusy provedené na univerzitě v Bristolu (Velké Británie) ukázaly, že při aplikaci  kombinace enzymů v komerčně doporučovaných dávkách dochází nejen ke zvýšení stravitelnosti krmiv, ale současně i k vytvoření podmínek  ve střevu, které jsou nepříznivé pro růst Cyampylobactera jejuni a Salmonelly enteritidis. Pro výrobce drůbeže, kteří hledají způsob snížení kontaminace produktu patogeny, je to významný poznatek.
Působení směsí enzymů spočívá v následujícím:
– ve snížení střevní viskozity, ve vyšší rychlosti pasáže krmiva  a menším množství substrátu vhodného pro patogenní bakterie
– ve vyšším množství živin strávených brojlery a menším množství živin pro růst patogenů
– ve změně profilu glycidů, které podporují růst preferovaných bakteriálních druhů, jako je laktobacil.
Feed Mix, 11, 2003, č. 1, s. 16-17