Bezpečnost potravin

Zmrzlina s nízkým glykemickým indexem

Vydáno: 21. 5. 2003
Autor:

Australská společnost Norco uvedla na trh první zmrzlinu s nízkým glykemickým indexem ve třech chuťových variantách, označenýxch symbolem GI.

Společnost Norco Co-operative, Ltd. je prvním australským výrobcem mléčných produktů, který používá k označování symbol GI, zdůrazňující, že takto označené výrobky, v tomto případě zmrzliny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Nová zmrzlina s označením Prestige Low GI byla velmi přísně testována a splňuje veškeré požadavky stanovené Programem symbolu glykemického indexu. Výrobek je údajně zdravější než běžná zmrzlinová produkce a je vhodný pro všechny spotřebitele, především pak pro ty, kteří se chtějí vyhnout rychlým změnám hladiny krevní glukózy, pro těhotné ženy a všechny, kdo se zajímají o své zdraví a tělesnou hmotnost. V současné době se nová zmrzlina vyrábí ve třech chuťových variantách – výrazně vanilkové, tradiční mléčně karamelové a makadamové. Glykemický index (GI) vyjadřuje v hodnotách od 0 do 100 obsah sacharidů v potravinách na základě jejich okamžitého působení na hladinu glukózy v krvi. Za potraviny s vysokým GI se považují ty, jejichž GI dosahuje, nebo převyšuje hodnotu 70, při hodnotách 55 a méně se jedná o potraviny s nízkým GI. Program „Symbol glykemického indexu je iniciativa zaměřená na označování potravin, které má spotřebiteli usnadnit výběr potravin podle jednoduše identifikovatelného symbolu na konkrétním výrobku.  Prestige Low GI je první zmrzlina schválená v rámci Programu GI. Vanilková zmrzlina Prestige Low GI získala zlatou medaili pro rok 2003 na australské výstavě sýrů a mléčných výrobků v Sydney.
Food Australia 55, 2003, č. 3, s. 92