Bezpečnost potravin

Rostlinné steroly přispívají zdraví

Vydáno: 23. 5. 2003
Autor:

Výrobek finské společnosti Teriaka obsahuje rostlinné steroly a stanoly, prokazatelně snižuje cholesterol, má status GRAS a firma je oprávněna používat tvrzení o jeho příznivých zdravotních účincích.

Finská společnost Teriaka získala povolení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označovat svůj výrobek Diminicol (a potraviny tuto ingredienci obsahující) tvrzením o příznivých zdravotních účincích fytosterolu. Diminicol je ingredience obsahující rostlinné steroly, tvořená potravinářským olejem/tukem, rostlinnými steroly nebo stanoly a vodou. Jedná se o polotuhou hmotu, kde jsou rostlinné steroly částečně v rozpuštěné a částečně v mikrokrystalické formě. Cholesterol snižující efekt Diminicolu byl studován na souboru 155 osob během šestiměsíčního experimentu, kdy bylo konstatováno výrazné snížení celkového cholesterolu (o 9 %) a LDL-cholesterolu (o 12 %). Tohoto účinku se dosáhne při denní dávce 1,5 g rostlinných sterolů. Mezi přednosti přípravku Diminicolu patří
* je vyroben výhradně z přírodních surovin
* nevyžaduje žádná další aditiva
* při výrobě nedochází k žádným chemickým reakcím
* výroba je jednoduchá a levná
* ke snižování cholesterolu dochází při relativně malém množství, a to bez jakýchkoliv vedlejších účinků
* výrobek má neutrální chuť a je stabilní
* jeho působení je podloženo pozitivními klinickými výzkumy
* výrobek je patentován
V USA má Diminicol status GRAS pro použití v pomazánkách, měkkých sýrech, jogurtech, mléce, ovocných nápojích, snack tyčinkách a bílém chlebu. Společnost Teriaka je divizí skupiny Pauling, finské rodinné firmy s kávou a kořením. Společnost vyrábí rovněž antioxidační ingredience na bylinné bázi Oxiant.
http://www.nutraingredients.com