Bezpečnost potravin

Švýcarský parlament hlasoval pro zákaz GMO

Vydáno: 23. 5. 2003
Autor:

moratorium na prodej a dovoz GMO ve Švýcarsku; hlasováníparlamentu o GMO; stanoviska různých organizací a hnutí k usnesení parlamentu

Dolní komora švýcarského parlamentu (Národní rada) 7. května odhlasovala v souvislosti s jednáním o národním zemědělském zákonu pětileté moratorium na prodávání geneticky modifikovaných organismů (GMO) na území Švýcarska.
Návrh, který prosazovali ekologicky a levě orientované strany, byl schválen těsnou většinou 83 hlasů proti 78. Názory poslanců mohly být ovlivněny peticemi, jež zorganizovala Strana zelených spolu se zemědělci a ekologickými organizacemi. Petice podepsalo během dvou měsíců 92 000 Švýcarů. Návrh ještě musí projít hlasováním v horní komoře parlamentu. Švýcarská vláda je proti moratoriu.
Členka parlamentu za socialisty Simonetta Sommaruga prohlásila, že moratorium by nemělo být překážkou výzkumu GMO, který je regulován jinými zákony. Dále řekla, že do roku 2009 bude zakázán import a prodej pouze těch geneticky modifikovaných organismů, které by poškozovaly životní prostředí. Unie švýcarských zemědělců (SBV) přivítala moratorium, ale instituce pro výzkum potravin Internutrition uvedla, že přijetí moratoria bylo „nepotřebným politickým zásahem“. Dále prohlásila, že přijaté moratorium obchází zákon o genetickém inženýrství nedávno schválený parlamentem, který stanoví pravidla pro odpovědné zacházení s GMO. Moratorium je podle této instituce kromě uvedených námitek v rozporu se zásadami Světové obchodní organizace (WTO) a není kompatibilní se zákonem EU.

Agra Europe, 2003, č. 2052, s. N/3  (Jav)