Bezpečnost potravin

Velká Británie: Skandál s hovězími proteiny v kuřatech pokračuje

Vydáno: 26. 5. 2003
Autor:

Reportáž o vpravování hovězích bílkovin do mražených kuřat dovezených do Velké Británie pořízená skrytou kamerou.

Podle zprávy zveřejněné 21. května v britském deníku The Guardian bude v televizním vysílání BBC v programu Panorama uvedena reportáž o metodách používaných při zpracování kuřat. Reportáž pořízená reportérem programu Panorama skrytou kamerou odhaluje, že do podstatné části mražených kuřat dovezených do Velké Británie byly injekčně vpraveny hovězí bílkoviny. Reportáž také odhaluje, že výsledky testů vzorků kuřecích nugetů Sainsbury´s Blue Parrot prokázaly ve výrobku přítomnost hovězí a vepřové DNA.  V článku Guardianu je též diskutována informace poskytnutá německou společností Prowico, která dodává bílkoviny holandským drůbežářským firmám, o vysoce účinných metodách degradace DNA a bílkovin v takovém rozsahu, že v současnosti používáné testy nemohou přítomnost hovězích produktů v kuřatech prokázat.
The Guardian