Bezpečnost potravin

Nitrofuran, chloramfenicol, listerie a salmonela v systému rychlého varování

Vydáno: 11. 6. 2003
Autor:

Dubnová zpráva Úřadu pro bezpečnost potravin v Irsku uvádí zjištěné případy ohrožující zdraví.

Zatímco Komise ES stále přemýšlí, jak zveřejňovat výsledky systému rychlého varování, Úřad pro bezpečnost potravin v Irsku (FSAI) zveřejňuje na svých webových stránkách (http://www.fsai.ie) měsíční souhrn ohlášených rizikových případů. V dubnu 2003 se objevil problém s nitrofurany v garnátech a vaječných výrobcích z Indie, v krevetách z Thajska, Bangladéše a Indie a garnátech z Malajsie. Chloramfenikol byl zjištěn v jogurtu z Litvy, krevetách z Vietnamu a drůbežím mase z Belgie. Listerie byly nalezeny v uzeném lososu ze Španělska,
v sýru, výrobcích z lososa a masných výrobcích z Francie. Salmonela se vyskytla v drůbežích prsíčkách z Thajska (včetně výrobku dodaného přes Německo), v těstovinovém výrobku „Mie Noodles“ z Francie a v zmrazených krůtích prsíčkách z Francie dodaných přes Dánsko, vepřových ledvinách a zmrazených drůbežích těstovinách z Francie.
Francie je viníkem v sedmi z 35 případů, což je více než rizika ze všech přistupujících zemí dohromady. K těm rizikům patří Escherichia coli z jeleního masa z Estonska, již zmíněný chloramfenicol v jogurtu z Litvy, polycyklické uhlovodíky ve šprotech z Lotyšska a benzen v živočišných tucích určených pro krmiva z Polska.
Seznam uvádí jak ohlašující zemi, tak zemi původu potraviny. Většina oznámení – více než třetina – pocházela z Německa.
Podle FSAI byly tyto ohlášené případy takového druhu, že by měl následovat zákrok. Vedle těchto případů je uveden seznam „non-alerts“, u kterých již došlo k zastavení oběhu.
EU Food Law, 2003, č. 137, s. 5-6