Bezpečnost potravin

Pitahaya – nově objevené exotické plody k výrobě nápojů

Vydáno: 13. 6. 2003
Autor:

Plody kaktusů pocházejících ze Střední Ameriky přispívají k inovaci sortimentu ovocných šťáv a nápojů.

Plody označované „Dragon Fruit“, „Drachenfrucht“, „Pitahaya“ či „Pitaia“ se staly módním ovocem díky pobláznění Evropy Harry Potterem. Jedná se o plody kaktusů (Cactaceae), které mají atraktivní výrazně fialovou barvu slupky a šedobílou průsvitnou dužninu s drobnými černými semínky, takže vzhledem připomíná zmrzlinu Stracciatella. Dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická, připomíná směs angreštů a vodního melounu. Je bohatá na vitamin C a vápník, takže i složením je to výživově zajímavé ovoce.
Rostlina pochází ze Střední Ameriky a pěstuje se hlavně v Nikaragui, Číně, Vietnamu a Izraeli. Objem sklizně je velmi malý. Vedle fialové odrůdy existují také druhy s červenou nebo žlutou slupkou. Ve své vlasti jsou plody používány hlavně jako dekorace. Jsou velmi citlivé na otlak a obtížně, a proto velmi zřídka, se přepravují. Nějaké dodávky do Evropy se uskutečňují z Izraele v období červenec-prosinec a z Vietnamu v období červenec-září.
Šťáva z těchto plodů v poslední době přispívá k inovaci ovocných nápojů a šťáv. Je např. vedle šťávy z červených pomerančů obsažena v nápoji značky Libella s názvem „Blutorange“ (s 12 % ovocné dřeně, vitaminy B6, B12 a kyselinou listovou) nebo v nápoji značky Capri-Sonne pod názvem „Mystic Dragon“.
Vyobrazení plodů najdete
na
těchto
stránkách.
Flüssiges Obst, 2003, č. 5, s. 308-309