Bezpečnost potravin

Od odpadních vod k funkčním potravinám

Vydáno: 13. 6. 2003
Autor:

V rámci projektu EU byla vypracována technologie znovuzískávání bioaktivních antioxidantů z odpadních vod z výroby olivového oleje.

Italští výzkumníci vyvinuli novou techniku znovuzískávání  antioxidantů z odpadních vod z výroby olivového oleje, které se mohou používat v potravinách jako zdroj cenných bioaktivních antioxidantů, příznivě působících na lidské zdraví. Olivy a olivový olej, především pak extra panenský olivový olej, totiž obsahují množství nejrůznějších bioaktivních sloučenin (fytochemikálií). Nová technologie byl vyvinuta v rámci projektu EU n.CT96339 „Přírodní antioxidanty z odpadních vod výroby olivového oleje“. Souběžně s výzkumem in vitro byly prováděny i humánní studie k testování absorpce a potenciální bioaktivity hydroxytyrosolu (HT), který je jednou z fenolových sloučenin, která přechází z oliv do odpadních vod. Dobrovolníci dostávali po dobu několika dní kapsle s extraktem odpadních vod obsahující 50 mg HT. Absorpce HT z kapslí byla zjišťována na základě měření vyloučeného HT a příslušných metabolitů v moči, což je efektivní metoda k posuzování biologické využitelnosti požité stravy. Italský výzkumný tým zjistil, že produkce sérového tromboxanu B2  se po podávání kapslí markantně snížila, což indikuje, že HT inhibuje činnost systému destičkové cyklooxygenázy, která je podobná aktivitě acylpyrinu. V další části projektu byl extrakt z odpadních vod přidáván do nízkotučných jogurtů a analýza rovněž prokázala absorpci HT. V dávce HT použité v jogurtu (20 mg) nebyl již po třech dnech účinek na sérový tromboxan B2 téměř pozorován. Celý projekt byl rozdělen do tří částí:
1. Charakterizace a zhodnocení fenolových frakcí odpadních vod z výroby olivového oleje OWW)
2. Vývoj extrakční technologie fenolových frakcí z OWW, konstrukce pilotního zařízení a optimalizace konzervační metodologie
3. Vývoj nových výrobků z OWW extraktů vhodných jako potravinové doplňky a/nebo přírodní potravinové ingredience antioxidačního charakteru
http://www.nutraingredients.com