Bezpečnost potravin

Virtuální řešení pro bezpečnost potravin

Vydáno: 19. 6. 2003
Autor:

Díky spolupráci FSA, USDA a britského Ústavu pro výzkum potravin byla vytvořena databáze potravinových patogenů a jejich charakteristik, která je volně přístupná na webu.

Výsledky dvanáctiletého výzkumu zaměřeného na chování bakterií v potravinách jsou od tohoto týdne v podobě volně využitelné databáze dostupné na webu. Díky mezinárodní spolupráci mezi britským Úřadem pro potravinové standardy (FSA), britským Ústavem pro výzkum potravin a americkým ministerstvem zemědělství (USDA) tak bude moci databáze sloužit k rychlé orientaci v oblasti bezpečnosti a jakosti potravin. Chování nebezpečných potravinových patogenů a organismů způsobujících kažení potravin bylo zkoumáno již od počátku osmdesátých let, v reakci na časté případy otrav potravinami. Bylo shromážděno značné množství údajů o množení a růstu řady bakterií, jejich přežívání a ničení za různých podmínek zpracování potravin. Nová databáze ComBase  byla uvedena na 4. mezinárodní konferenci o prediktivním modelování potravin v Qiumper ve Francii. Podle sdělení tvůrců obsahuje databáze v současné době více než 20 000 růstových křivek mikroorganismů a 8 000 záznamů o rychlosti růstu. Z údajů je možno vytvořit virtuální prostředí pro každou konzumovanou potravinu, každý typ znehodnocení potraviny a veškeré bakterie kažení způsobující. Vstupními daty mohou být všechny parametry relevantní konkrétnímu výrobku v průběhu výroby, distribuce, skladování a prodeje, kupř. teplota, pH, či obsah soli. V rámci dalších projektů budou spolupracující instituce využívat bázi ComBase pro vývoj nové série prediktivních modelů (Pathogen Modelling Program, PMP) známých jako ComBase-PMP.
http://www.foodnavigator.com