Bezpečnost potravin

Kousky kovu v mléčné kojenecké výživě

Vydáno: 25. 6. 2003
Autor:

Problémy týkající se bezpečnosti potravin identifikované v prvním červnovém týdnu ze seznamu zveřejněného systémem rychlého varování.

Podle informace ze seznamu problémů týkajících se zdravotní nezávadnosti potravin identifikovaných v prvním červnovém týdnu, který byl zveřejněný systémem rychlého varování EK, byly v kojeneckém mléku baleném ve skleněných lahvích nalezeny kousky kovu. Výrobek pochází z Nizozemí, problém byl notifikován Itálií. Výrobce nebyl uveden, bude však jmenován na seznamu, který bude zveřejněn koncem měsíce ve verzi, která jde na webovou stránku irského úřadu pro bezpečnost potravin.
Další problémy bezpečnosti potravin zjištěné v prvním červnovém týdnu:
– rtuť ve španělském žraločím mase,
– salmonela v německém čerstvém vepřovém plecku,
– DNP (2,4 dinitrofenol) v britských žlutých kapsulích „spalovače tuku“,
notifikováno Finskem,
– nitrofuran v černých vařených garnátech z Bangladéše,
– nitrofuran v mražených garnátech z Ekvadoru,
– salmonela v sušených houbách z Vietnamu.
Stále pokračují problémy s radioaktivitou masa z divočáků v Německu a siřičitany v meruňkách z Turecka. Seznamu dominují aflatoxiny a nitrofurany: aflatoxiny jsou v mandlích americké provenience, pistáciícch z Iránu a burských oříšcích z Jižní Afriky a Argentiny. Nitrofurany byly nalezeny v mrazených solených kuřecích prsních filetech z Brazílie, solených vepřových střívkách z Číny, chloramfenikol byl nalezen v medu z Argentiny a Rumunska. Salmonela byla v mechanicky separovaném drůbežím mase z Nizozemí. Kadmium a rtuť jsou stále problémem u ryb.
Množství problémů s aditivy je ve srovnání s kontaminací bakteriemi, afltoxiny a zakázanými látkami relativně velmi malé. V sycených nápojích z Tunisu byla nalezena kyselina benzoová a v cukrovinkách z Číny byla zjištěna přítomnost barviva nepovoleného v EU.
www.agra-net.com