Bezpečnost potravin

Fracouzská firma Phylogene začíná s výrobou testů na detekci potravních alergenů

Vydáno: 26. 6. 2003
Autor:

Jde o sadu testů na detekci 25 nejdůležitejších alergenů.

Firma Phylogene z jižní Francie oznámila, že v průběhu čtyř let vyvinula sadu testů, které usnadní detekci alergenních složek v potravinách. Mělo by se jednat o 25 různých alergenů včetně všech alergenů uváděných v Evropské směrnici 2000/13 o označování složení potravin.
Phylogene tvrdí, že hlavní síla testů spočívá v jejich vysoké citlivosti. Testy pracují na bázi DNA markerů nebo proteinových markerů, a tím jsou vysoce adaptabilní, což je důležité, protože alergici reagují na různé koncentrace alergenu v  potravině odlišně.
Firma věří, že její testy pomohou výrobcům zabránit křížové kontaminaci výrobků stopami nežádoucích složek, a tím garantovat  bezpečnost výrobků i pro alergiky. Phylogene nyní spolupracuje s jinou společností na vývoji sady testů pro sledování alergenů přímo ve výrobních zařízeních.
www.foodqualitynews.com