Bezpečnost potravin

Stížnost proti propagaci doplňků stravy na bázi korálového vápníku

Vydáno: 2. 7. 2003
Autor:

Federální obchodní komise a Úřad pro potraviny a léky v USA obdržely stížnost od Výboru pro odpovědnou výživu týkající se propagace prodeje doplňku stravy “Coral Calcium Supreme”, neboť uváděný zdravotní prospěch tohoto výrobku nelze prokázat.

Výbor pro odpovědnou výživu (Council for Responsible Nutrition, CRN) je jednou z předních obchodních asociací v oblasti doplňků stravy. Dne 15. května 2003 podal CRN stížnost u FDA (Food and Drug Administration, Úřadu pro kontrolu potravin a léků) a FTC (Federal Trade Commission, Federální komise pro obchod), ve které požadoval, aby zasáhly proti propagaci doplňku stravy na bázi korálového vápníku na trhu. CRN ve svém pětistránkovém dopise kontrolním úřadům uvádí, že korálový vápník je bezesporu prospěšný pro kosti, avšak způsob, jakým se propaguje, jde daleko za hranice toho, co je povoleno a co lze prokázat.
CRN ve spolupráci s ostatními obchodními asociacemi vydává doporučení pro obchodníky, prodejce i spotřebitele a naléhá na to, aby se výrobky–doplňky stravy nepropagovaly a neprodávaly za pomoci tvrzení, že léčí SARS. Podobně bylo postupováno již v r. 2001 v souvislosti s antraxem.
CRN byl založen v r. 1973. Reprezentuje hlavní dodavatele a výrobce přísad pro doplňky stravy. CRN dohlíží na etiku podnikání v oblasti doplňků stravy, vysokou kvalitu výrobků a dodržování pravidel správné výrobní praxe.
Vyjádření FTC