Bezpečnost potravin

Inspekce: Zákazník má stále právo vyhnout se konzumaci hovězího

Vydáno: 5. 7. 2003
Autor:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala v obchodní síti 22 vzorků masných výrobků, u nichž nebylo na etiketě ve složení uvedeno hovězí maso. Pouze v jediném případě rozbory prokázaly přítomnost hovězí svaloviny.

Každý spotřebitel má stále právo vyhnout se na základě pravdivého označení potravin konzumaci hovězího masa. I když se veřejnost spíše přestala zajímat o možné ohrožení „nemocí šílených krav“, BSE, platí stále přísná opatření týkající se řádného označení výrobků. Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto zopakovala příslušnou kontrolu a výsledek je povzbudivý, řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Inspektoři odebrali na pultech v obchodní síti 22 vzorků masných výrobků, u nichž nebylo na etiketě ve složení uvedeno hovězí maso. „Pouze v jediném případě, u játrového sýra, rozbory prokázaly přítomnost hovězí svaloviny,“ uvedla Kolejková. Inspekce případ předala Státní veterinární správě k došetření u výrobce. Chybně označený výrobek z trhu zmizel, doplnila mluvčí. Výrobci podle ní pravděpodobně reagovali na vysoké pokuty, které inspekce v minulých letech za klamavé označování výrobků uložila. Jen v roce 2001 mělo z 65 vzorků plných devět nesprávnou etiketu. SZPI hodlá v kontrolách masných výrobků pokračovat, tentokrát v souvislosti s vyhláškou, která stanoví podíly masa v konkrétních výrobcích, dodala Kolejková. Od 1. září 2001 platí i povinnost označovat hovězí výsekové maso přesnými identifikačními údaji. Patří sem například místo a datum porážky, registrační číslo nebo testace na BSE. SZPI loni zkontrolovala dvacet šarží hovězího v supermarketech, z nichž ve čtvrtině případů neodpovídalo datum porážky a věk zvířete. Jedno deklarované vyšetření na BSE nebylo provedeno
3. 7. 2003