Bezpečnost potravin

Většina velkých potravinářských firem zřejmě splní předpisy EU

Vydáno: 6. 7. 2003
Autor:

Podle ankety ČTK většina velkých potravinářských firem bude schopna plnit do konce roku předpisy Evropské unie. Řádově několika stovkám provozů na zpracování živočišných produktů však podle Státní veterinární správy hrozí uzavření, protože požadavky novely veterinárního zákona nesplní.

Většina velkých potravinářských firem v tuzemsku již splňuje nebo je schopna do konce roku vyhovět předpisům Evropské unie. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi oslovenými podniky. Řádově několika stovkám provozů na zpracování živočišných produktů však podle Státní veterinární správy hrozí uzavření, protože požadavky novely veterinárního zákona nesplní. Vyhláška platí od 1. července a harmonizuje českou úpravu s předpisy EU. Veterináři dohlížejí na zhruba 15 000 provozů jako jsou jatka, bourárny, balírny či výrobny. Podle novely musí být mj. dobře vyřešené prostorové členění provozů, nesmí se křížit cesty surovin s hotovými výrobky, musí být dobrá čistitelnost strojů a je absolutně nutné dodržovat hygienické a technologické postupy a návyky lidí. Všechny podniky zpracovávající živočišné produkty mají povinnost požádat do konce roku veterinární správu o schválení a registraci. Některé však část svých provozů zruší a soustředí se pouze na určité výroby. Jednou z nich je například Hanácký masokombinát, největší zpracovatel masa v Olomouckém kraji, který v pondělí kvůli novele uzavřel provoz jatek. Síly hodlá firma soustředit jen na produkci masných a uzenářských výrobků. Podle náměstka pro marketing Tomáše Obra Hanácký masokombinát v uplynulých letech investoval do modernizace svých provozů desítky milionů korun. Rovněž Masný průmysl Česká Lípa zastavil již letos v dubnu porážku prasat. Důvodem byly příliš vysoké náklady, které by podnik čekaly, kdyby chtěl vyhovět novým hygienickým normám. „Budeme se specializovat na zpracování masa a produkci masných výrobků,“ řekl ředitel Jan András. Modernizaci se však firma nevyhne, vynaloží na ni zhruba deset milionů korun. Naopak čtyři tradiční zpracovatelé masa a mléka v Plzeňském kraji, Masokombinát Klatovy, Mlékárna Klatovy, Sušické uzeniny a Ehrmann Stříbro, se evropských hygienických a technologických standardů neobávají. Všechny podniky totiž investují několik let kontinuálně miliony korun ročně do veterinárních a hygienických úprav. Pouze Sušické uzeniny hlavní investice letos ještě čeká. Potíže nečeká ani největší tuzemský masokombinát Kostelecké uzeniny. „Jsme závod, který měl už předtím uznání pro vývoz do EU. Podmínky, které jsou nastoleny, jsme museli splňovat dříve, než novela vyšla,“ řekla ředitelka marketingu Vladka Pivoňková. Také zpracovatelé masa a mlékárny v Moravskoslezském kraji většinou již splňují požadavky. Například Mlékárna Kunín je podle ředitele Zbyňka Gebauera připravena. „Investice nás přišly na stovky milionů. Dalších zhruba šedesát až sedmdesát milionů korun bychom chtěli investovat letos,“ uvedl Gebauer. Naopak na Vysočině se s přísnějšími veterinárními podmínkami budou nejvíce potýkat jatka. Návazné výroby masných produktů jsou většinou zmodernizované a asi budou fungovat, do jatek by ale mnozí majitelé museli investovat značné částky. Proto raději skončí a surovinu pro další zpracování nakoupí. Větší potíže se nečekají u mlékáren v kraji. Například společnost Tatramléko, bývalá Mlékárna Hlinsko, podle svého vedení již vyhovuje všem požadavkům legislativy EU. Žádné problémy s plněním veterinárních norem by neměla mít ani mlékárna Promil z Nového Bydžova na Královéhradecku. Hygienické standardy Evropské unie by neměly způsobit ani potravinářským provozům na jižní Moravě vážnější problémy. Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera sice platná novela veterinárního zákona může uzavřít až 30 procent provozů na zpracování masa, mnohé z nich ale přitom uvažují o zachování buď jatek či bourárny nebo alespoň masné výroby. Naopak zhruba 40 procent výrobců potravin ve Zlínském kraji čekají zásadní investice do vybavení provozů podle norem EU. Týká se to hlavně menších výrobců, velké firmy to již prý zvládly. Například firma Váhala, která je významným producentem masných a lahůdkářských výrobků na Moravě, investovala v posledních letech na stavbu a nákup nejmodernější technologie 170 milionů korun. Podle spolumajitele firmy Ladislava Denka vstup do EU tvrdě dopadne na některé tuzemské výrobce uzenin a provozovatele jatek. „Obávám se, že na našem trhu 30 až 35 procent uzenářských výrobků nesplňuje podmínky norem EU a zhruba 70 procent jatečných provozů nebude své závody po 1. květnu 2004 moci provozovat,“ podotkl
3. 7. 2003