Bezpečnost potravin

VP: Restauratéři vaří z masa z nuceného výseku a ohrožují zdraví

Vydáno: 9. 7. 2003
Autor:

Podle nové směrnice by maso z raněných nebo nemocných zvířat mělo končit v kafilériích, část z něj však pravděpodobně putuje do restaurací.

Maso z nuceně poraženého dobytka zřejmě končí na talířích hostů v mnoha restauracích. Někteří hostinští si takto zvyšují načerno tržby, ačkoli přitom riskují, že otráví své hosty, píše Večerník Praha. Již týden platí zákaz prodeje masa z nuceného výseku. Levné maso umožňuje udržet nižší ceny nebo vydělávat na tom, že se ceny počítají jako z normálního masa. Podle nové směrnice by maso z raněných nebo nemocných zvířat mělo končit v kafilériích, část z něj však pravděpodobně putuje do restaurací. Řezníci odhadují, že denně jde řádově o stovky kilogramů masa. „Hospody odebíraly toto maso ve velkém už v minulosti, kdy byl jeho prodej za určitých podmínek povolen,“ řekl deníku předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. „Máme podezření, že maso putuje do restaurací dál, ale teď už protizákonně,“ dodal. Podle něj nejméně třetina tohoto masa mizí na černém trhu. Požití masa ze zvířete, kde si veterinář nevěděl rady s úbytkem váhy a choroba se nedala léčit, je podle odborníků rizikem. V mase mohou být zbytky léčiv, například antibiotik nebo kortikoidů. Člověk, který by takové maso opakovaně jedl, pak odolává antibiotikům a ta už by nemusela působit.
nlm nol (old)
7. 7. 2003