Bezpečnost potravin

Rusko zvažuje zákaz dovozu drůbeže z EU

Vydáno: 11. 7. 2003
Autor:

Rusko možná po 11. červenci zakáže dovoz drůbeže z Evropské unie, vzhledem k tomu, že od tohoto termínu unie ruší zákaz vývozu drůbeže z Nizozemska, Belgie a Německa, které byly nedávno postiženy ptačí chřipkou. V Rusku zákaz dovozu drůbeže z těchto zemí stále platí.

Varování před zákazem dovozu evropské drůbeže do Ruska je obsaženo v dokumentech, které tento týden předložila ruská delegace v Bruselu. Rusové jednali s představiteli veterinárních služeb zemí EU o případném zavedení jednotného veterinárního certifikátu pro živočišný vývoz z EU. Ruský náměstek ministra financí Sergej Dankvert  prohlásil, že Rusko žádá větší záruky z EU ohledně bezpečnosti jejího vývozu skotu a masných produktů. Připomněl případ z loňského března, kdy ruská farma musela zničit přes 360 000 vajec a 90 000 kuřat pocházejících z Nizozemska, aby zabránila rozšíření nakažlivé ptačí chřipky. Rusko letos omezilo dovoz drůbeže kvótami, podle kterých mohou země EU vyvézt do země až 139 900 tun drůbežího masa v období od dubna do konce roku 2003. Evropská komise povolila od 11. července vývoz živé drůbeže a násadových vajec z některých oblastí Nizozemska, které byly dříve postiženy vysoce nakažlivou ptačí chřipkou. Byl obnoven i vývoz z dalších postižených zemí – Belgie a Německa. Tam je již nákaza prakticky zažehnána a obchod se obnovuje. V Rusku zákaz dovozu drůbeže z těchto zemí stále platí.
Podle ruského ministerstva zemědělství se nákaza ptačí chřipkou v Rusku nevyskytla již více než 15 let. V minulém roce Rusko z EU dovezlo 264 000 metrických tun drůbežích výrobků, což představuje téměř třetinu vývozu této komodity z EU.
www.reuters.com