Bezpečnost potravin

Vakcinací vajec proti rakovině žaludku a vředům

Vydáno: 14. 7. 2003
Autor:

Prof. Lee z korejské univerzity zavedl biotechnologický postup vakcinace slepic, po němž vaječný žloutek obsahuje imunoglobuliny působící proti Helicobacterium pylori. Výsledky svého výzkumu zavedl do praxe na vlastní farmě Egg Biotech.

Výskyt rakoviny žaludku a vředů patří v Korei k nejčetnějším na světě, což nejspíš souvisí s kořeněnou stravou a modernizačním stresem. Je zřejmé, že je třeba likvidovat původce, kterým je Helicobacterium pylori, a který se vyskytuje ve střevě 80 % obyvatel Asie.
Prof. Lee Nam-hyung, který původně působil jako vědec na jihokorejské univerzitě, strávil čtyři roky vývojem biotechnologického postupu, kterým se do slepic vnese antigen helicobakteru, v důsledku čehož se vaječný žloutek stane účinným likvidátorem potenciálně smrtící bakterie. V průběhu výzkumu prokázal i nenákladnou možnost vakcinace slepic a vajec proti Escherichia coli a salmonele, na kterou byl udělen mezinárodní patent.
Poté prof. Lee založil vlastní firmu Egg Biotech a začal produkovat různé typy obohacených vajec, aby výsledky svého výzkumu zavedl do praxe.
Vejce „Acnes Zero“ obsahují IgY působící proti akné vyvolané propionovými bakteriemi, proti stafylokokové epidermitidě a proti ETEC (enterotoxigenní E. coli). Prodávají se po šesti kusech v kartónu v přepočtu po 24 USD (30000 won).
Vejce „Dr Lee IgY+4“ a „Hel.P.Zero“ (mají stejnou funkci, ale jsou distribuované různými kanály) obsahují IgY působící proti Helicobacterium pylori se prodávají v kartonu po 4 kusech po 1,6 USD (2000 won) a jsou k dispozici v elektronickém obchodu a v obchodních domech.
Tato vejce vzhledem ke své bezpečnosti mohou být konzumována i v syrovém stavu (vhodné k přípravě salátového dresinku), avšak z hlediska medicínského účinku to není nutné.
Společnost Egg Biotech má 7 zaměstnanců a není zatím zisková, ale začíná získávat příjmy z licencí na vakciny a z používání osvědčení „Dr. IgY“ sedmi velkými drůbežářskými farmami. Cílem prof. Lee není klasické podnikání, ale pomoc korejským farmářům.
World Poultry-Elsevier, 19, 2003, č. 1, s. 31