Bezpečnost potravin

Výživové referenční dávky makroživin. Část 3: Bílkoviny a aminokyseliny

Vydáno: 17. 7. 2003
Autor:

V září 2002 byla Lékařským institutem Národní akademie USA vydána formou zprávy č. 6 americko-kanadská výživová doporučení (DRI) týkající se přívodu energie a makroživin ve stravě. Zpráva sestává ze tří částí: 1. Energie, sacharidy a vláknina, 2. Tuky, mastné kyseliny a cholesterol, 3. Bílkoviny a aminokyseliny.

Vyhodnocení nedávno zveřejněné Meta-analýzy všech vyšetření dusíkové bilance ke stanovení potřeby bílkovin pro zdravé dospělé vedlo k doporučené hodnotě RDA 0,8 g/kg/den, a to bez závislosti na věku, pohlaví, klimatu či zdroji bílkovin. Zvýšená potřeba těhotných a kojících byla vypočtena na dalších 25 g.
Pro kojence v prvním půlroce života byl odvozen přiměřený příjem AI=9,1 g bílkovin/den (tj. 1,52 g/kg při tělesné hmotnosti 6 kg), pro druhý půlrok a pak postupně až do 18 let věku se potřeba stupňovitě snižuje od 1,5 po 0,85 g/kg/den.
V této zprávě jsou poprvé uvedena doporučení pro přívod všech 9 esenciálních aminokyselin, a to s ohledem na věk a pohlaví.
Doporučený přívod (RDA) aminokyselin u dospělých nad 19 let (mg/kg/den)
histidin. 14
isoleucin: 19
leucin: 42
lysin: 38
methionin + cystein: 19
fenylalanin + tyrosin: 33
threonin: 20
tryptofan: 5
valin: 24
Pro vyhodnocení kvality bílkovin stravy posloužil postup PDCAAS (Protein Digestibbility Corrected Amino Acid  Score).
Kvůli nedostatečným podkladům se stanovení horního limitu přívodu bílkovin dá určit jen výpočtem, a je stanoveno na 30 % přívodu energie. Skutečnost v současné době v USA i v Německu činí kolem 15 % z energetického příjmu.
Hodnoty tolerovatelných množství (hodnoty UL) nelze stanovit ani pro bílkoviny ani pro aminokyseliny.
(Podrobnější údaje najdete v Potravinářských aktualitách viz pokyny.)
Ernährungs-Umschau, 50, 2003, č. 5, s. 178-183