Bezpečnost potravin

Upřesnění informace o nepovoleném barvivu Sudan I v koření

Vydáno: 24. 8. 2003
Autor:

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) upřesňuje informace o nepovoleném barvivu Sudan I v některých potravinách s obsahem prášku z chilli papriček dováženého z Indie.

Po předchozím varování před rizikem z konzumace dováženého prášku z chilli papriček, obsahujícího nepovolené barvivo Sudan I, britský Úřad pro potravinové standardy upřesňuje informace o některých výrobcích ve smyslu jejich opětovného uvedení na trh. První varování z 31. července t.r. se týkalo prášku z chilli papriček, importovaného z Indie a používaného v nejrůznějších výrobcích včetně řady druhů nakládané zeleniny a ochucovacích směsí vyráběných společností Shaws (Huddersfield) Ltd.  V nově vydané zprávě FSA konstatuje, že u některých šarží výrobků se podezření nepotvrdilo a mohou proto být znovu uvedeny na trh. Jedinými výrobky, na které se zákaz vztahuje i nadále jsou výrobky pro maloobchodní prodej, které mají označení „spotřebujte do (best before) 1. 6. 2005“, resp. výrobky pro cateringové podniky s datem spotřeby do listopadu 2003. FSA upozorňuje, že barvivo Sudan I je považováno za genotoxický karcinogen a není povoleno k použití pro žádné potraviny. Více informací na internetové adrese
http://www.foodsafetytoday.com