Bezpečnost potravin

Dvě nové ingredience

Vydáno: 27. 8. 2003
Autor:

Pro potravinářské účely byly v EU schváleny dvě nové přísady: šťáva z plodů "noni" a olej z mikrořady Schizochytrium .

Nabídka potravinářských přísad, které se mohou používat v členských zemích EU je bohatší o dva výrobky. Evropská komise schválila žádost o zaregistrování aditiva „Noni-Saft“, který se získává z indického morušovníku a olej, který se získává z mikrořasy Schizochytrium a je velmi bohatý na kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Zatímco „Noni-Saft“ bude možné napříště přidávat do pasterovaných ovocných  šťáv; olej bohatý na DHA  může obohatit  určité potravinářské výrobky. K nim  patří např. mléčné výrobky pro vegetariány a lidi, kteří trpí intolerancí laktózy, salátové zálivky, müsli, dietetické potraviny, vyrobené pro specifické medicínské účely a potraviny pro nekalorickou výživu.

Schweizerische Milchzeitung, 129, 2003, č. 27, s. 3