Bezpečnost potravin

Velká Británie: kukuřičná mouka kontaminovaná mykotoxiny

Vydáno: 11. 9. 2003
Autor:

Britský Úřad pro potravinové standardy (FSA) informoval, že dvě značky kukuřičné mouky byly staženy z prodeje po zjištění, že obsahují nezvykle vysoké množství mykotoxinu fumonisinu.

Dva výrobky – Fresh and wild organic maize meal a Infinity foods organic maize meal – byly testovány v rámci probíhajícího šetření prováděného FSA a zaměřeného na zjišťování typů a množství mykotoxinů kontaminujících kukuřici a výrobků z kukuřice. FSA dále sdělil, že z výsledků průzkumu doposud získaných vyplývá, že další kukuřičné výrobky, zejména mouky a polenta, jsou z hlediska zdravotního rizika bezpečné.
Fumonisiny jsou mykotoxiny, které po dlouhodobé expozici poškozují u pokusných zvířat játra a ledviny a v lidském organismu by měly pravděpodobně obdobné účinky. Protože v současnosti pro množství fumonisinů v potravinách nejsou stanoveny limity, EC doporučila limit 500 µg/kg. Ve vzorcích dvou výše uvedených výrobků bylo zjištěno 4712 µg/kg a 20435 µg/kg, čili množství vysoce převyšující limit doporučený EC. Oba výrobky byly preventivně staženy z prodeje a EC byla notifikována o výsledcích testů. FSA pokračuje v testování dalších značek kukuřičných výrobků.
www.food.gov.uk