Bezpečnost potravin

UK: epidemie salmonelózy po konzumaci potravin z Dálného východu?

Vydáno: 11. 9. 2003
Autor:

Agentura pro ochranu zdraví pro Anglii a Wales a Skotská referenční laboratoř pro salmonely informovaly, že v průběhu srpna bylo registrováno 60 potvrzených případů salmonelózy vyvolaných druhem Salmonella bareilly. S. bareilly je obvykle spojována s potravinami pocházejícími z Dálného východu.

Agentura pro ochranu zdraví pro Anglii a Wales a Skotská referenční laboratoř pro salmonely informovaly, že v průběhu srpna bylo registrováno 60 potvrzených případů salmonelózy vyvolaných druhem Salmonella bareilly. 41 bylo v Anglii a Walesu a 19 ve Skotsku. Onemocnění bylo rovnoměrně distribuováno mezi pohlavími a věkovými kategoriemi v rozmezí od 1 do 93 let. Podle Týdenního zpravodaje infekčních onemocnění byla S. bareilly poprvé identifikována v roce 1928, ale až doposud byla ve Velké Británii izolována jen velmi zřídka. V roce 2002 bylo potvrzeno 38 případů, z nichž více než polovina souvisela s pobytem pacienta v Indii.  Od roku 1995 britská Laboratoř pro enterické patogeny identifikovala S. bareilly v krabích tyčinkách, koření (karí, chilli a koriandr), na kokosových ořeších, syrových rybách a jejich jikrách a v kvasnicích v prášku.
U pacientů, kteří byli v srpnu postiženi infekcí S. bareilly, bylo do podrobna zjišťováno, které potraviny před propuknutím onemocnění konzumovali, aby se vystopovaly nějaké společné ingredience, které by mohly  vysvětlit rozšíření onemocnění v tak širokém věkovém rozmezí a v tak od sebe vzdálených lokalitách.
Řada evropských, australské i americké zdravotnické a hygienické instituce informovaly, že S. bareilly je obvykle spojována s potravinami pocházejícími z Dálného východu. U britské epidemie však ani jeden z vyšetřovaných případů nemohl být daný do spojitosti s touto oblastí ani se nejednalo o kontakt s osobou, která v této geografické oblasti pobývala.
www.foodqualitynews.com