Bezpečnost potravin

Zakázané barvivo v jablečných pájích McDonald’s

Vydáno: 14. 9. 2003
Autor:

V jablečných pájích společnosti McDonald’s Japan bylo zjištěno barvivo azorubin, jehož používání v potravinách je v Japonsku zakázáno. Inkriminované výrobky byly staženy z prodeje.

Japonský tisk informoval o výskytu zakázaného potravinářského barviva azorubinu, které bylo zjištěno v jablečných pájích, prodávaných v některých restauracích společnosti McDonald’s Japan v průběhu uplynulých sedmi týdnů. Společnost McDonald’s ale ujišťuje spotřebitele, že jejich zdraví není v žádném případě ohroženo. Inkriminované jablečné páje byly sice staženy z prodeje, ovšem převážná většina jich již byla zkonzumována. Odhaduje se, že bylo prostřednictvím filiálek v 15 japonských prefekturách prodáno v době mezi 18. červencem  a 5. zářím asi 450 000 pájů. Používání azorubinu v potravinách je v Japonsku zakázáno zákonem o hygieně potravin, ovšem v Evropě a Austrálii je toto barvivo pro potraviny povoleno a nadto nejsou známy žádné jeho negativní účinky na lidské zdraví. Dotčené jablečné páje byly vyrobeny v Číně, a společnost McDonald’s Japan proto bude napříště odebírat jablečné páje pouze od Japonských výrobců.
http://www.foodsafetytoday.com