Bezpečnost potravin

Kontaminované červené víno z prodejen Lidl může vyvolat astmatický záchvat

Vydáno: 19. 11. 2003
Autor:

Firma Lidl stahuje z prodeje australské červené víno značky Creston Bay poté, co v něm bylo zjištěno nebezpečně vysoké množství oxidu siřičitého.

Německý řetězec supermarketů Lidl stahuje z prodeje australské červené víno značky Creston Bay poté, co v něm bylo zjištěno nebezpečně vysoké množství oxidu siřičitého. Podle Úřadu pro potravinové standardy (FSA) by lidé s astmatem neměli láhve s tímto vínem ani otevírat, natož pak pít. Samotný pach otevřeného vína totiž může vyvolat u astmatických osob záchvat, který v některých případech může být i životu nebezpečný. Množství oxidu siřičitého zjištěné v australském červeném vínu Cabernet Shiraz 17krát převyšovalo hladinu povolenou pro tento typ vína. Po otevření láhve je pro každého zcela jasné, že víno není k pití vzhledem k silnému štiplavému zápachu. Víno pravděpodobně není pro lidi bez astmatu zdraví škodlivé, jeho chuť je ale velmi nepříjemná. Víno stáčené v roce 2002 do 0,75 l průzračných zelených lahví typu bordeaux a prodávané za 2,99 GBP, skladovala společnost Lidl od 10. října letošního roku. Problém vyšel najevo poté, co jeden německý spotřebitel víno po zakoupení reklamoval pro špatnou kvalitu. Místní úřady zajišťují stažení výrobku z obchodů firmy Lidl, která byla jediným prodejcem.
http://www.foodnavigator.com