Bezpečnost potravin

Klíčky alfalfa spojovány s výskytem Salmonelly

Vydáno: 7. 12. 2003
Autor:

Klíčky alfalfa obchodní značky Harmony Farms  byly na popud Úřadu veřejného zdraví v Oregonu staženy z prodejen a cateringových zařízení v oblastech Oregon, Washington a Alaska, vzhledem k podezření, že jsou zdrojem alimentárních onemocnění salmonelózou.

Úřad veřejného zdraví (DHS) v Oregonu nařídil stažení všech výrobků s klíčky alfalfa obchodní značky Harmony Farms z prodejen v oblastech Oregon, Washington a Alaska. Jedná se o naklíčené semínko euroasijské rostliny Medicago sativa, česky tolice vojtěška, s  vysokým obsahem živin, určené pro přímou spotřebu nebo farmaceutické zpracování. Název této rostliny pochází z arabštiny, kde Al-Fal-Fa znamená „otec všech potravin“. Po staletí byla používána v alternativní medicíně jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu, které je mimo jiné dáno anabolickým účinkem obsažených aktivních látek. Vojtěška je známa svým vysokým obsahem vitaminu A, E, D, K a vitaminu B6 – pyridoxinu. Klíčky obsahují až 40 % bílkovin, tedy podstatně více než většina druhů živočišné stravy, více než vejce, mléko a hovězí maso. Mimo to obsahuje celou řadu minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt. Klíčky alfalfa značky Harmony Farms byly identifikovány jako pravděpodobná příčina současného výskytu salmonelózy v uvedených oblastech. Spotřebitelé, kteří mají tyto klíčky ve svých lednicích by je měli podle doporučení epidemiologa DHS okamžitě zlikvidovat. Dosud bylo identifikováno šest případů výskytu a další se očekávají. Klíčky stahované z prodeje byly dodávány do řady velkoprodejen, obchodů se zeleninou, do restaurací, škol i malých provozoven a prodávány pod označením Harmony Farms. V maloobchodě byly klíčky prodávány v plastových sáčcích (5 oz) označených jako „Čerstvé alfalfa klíčky“, „Lahůdkové salátové klíčky“ a „Čerstvé klíčky alfalfa a oregonské cibule“, ve větších baleních (ca 0,5, 1, 1,5 a 2,5 kg) jako klíčky alfalfa. Při rutinním testování společnost Harmony Farms  přítomnost Salmonelly  v klíčcích nezjistila. Jedná se již o druhý výskyt Salmonelly v tomto roce, spojovaný s klíčky z produkce společnosti Harmony Farms. První případy onemocnění, způsobeného Salomonellou byly zjištěny v březnu 2003, kdy byly běžné testy firmy rovněž negativní. V souvislosti se současným výskytem onemocnění americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) opětovně doporučuje spotřebitelům, především z rizikových skupin, aby v zájmu snížení rizika alimentárního onemocnění z klíčků nekonzumovali klíčky syrové. Více informací na adrese, resp. zde
http://www.foodsafetytoday.com